Ise tehtud.
Hästi tehtud.

Kodukoka saladused

Sulle meeldib süüa teha, aga mitte liiga palju vaeva näha? Tahad kindlasti kasutada
värsket ja kohalikku toorainet?
Liha ettevalmistamisele sul aega raisata pole, kuid maitsestamises, hautamises ja praadimises oled tõeline äss?

Just sinule ja teistele hobikokkadele on mõeldud Maks & Mooritsa uus värske liha tootesari. Kogu tüütu töö on sinu eest ära tehtud, sina võid keskenduda toidukunstile – sellele, mida sa päriselt teha tahad.

Ise tehtud, hästi tehtud – eks ole?

Tagaosa
Koot
Küljeliha, ribi, peekon
Sisefilee
Välisfilee
Kaelakarbonaad
Abatükk
Sea tagaosast pärinevad nii vähese rasvasisalduse ja taise lõikepinnaga lihatükid – sisetükk, välistükk, pähklitükk ja ristluutükk – kui ka klassikalised ahjupraed, näiteks kamaraga tagakintsutükk. Samuti saab sea tagaosast maitsvat sinki ja šašlõkki, guljašši ja kõikvõimalikke pajaroogi. Seakoot on maitsekas ja üsna väherasvane lihatükk, mis sobib hästi keetmiseks, küpsetamiseks, suitsutamiseks ja grillimiseks. Koot annab hea maitse suppidele ning süldi sees on see lausa asendamatu. Sea küljetükist saab peekonit – pekist ja taist läbikasvanud mahlast kondita liha, mis sobib ülihästi viiludena praadimiseks ja grillimiseks. Peekonit võib ka suure tükina ahjus madalal kuumusel küpsetada või suitsutada. Küljetüki pealt lõigatakse searibi, mille moodustavad ribikondid ja nendevaheline ülimaitsev liha. Terved searibid või väiksemad ribiplaadikesed sobivad hästi nii grillimiseks kui ka barbeque- või praeahjus valmistamiseks. Sisefilee on kõige õrnem ja hinnalisem sealihatükk. Tegu on sama hästi kui puhta tailihaga, kus rasva kõigest 3%, kuid sellele vaatamata on sisefilee väga pehme ja maitsev. Sobib küpsetamiseks, praadimiseks, grillimiseks ja suitsutamiseks, nii tervelt kui ka lõikudena. Sea välisfilee on ühtlase lõikepinna ja korrapärase välimusega tailiha, mis sisaldab kõigest 7% rasva. Välisfilee sobib grillimiseks ja praadimiseks, aga ka küpsetamiseks ja hautamiseks. Valmistades tuleks jälgida seda, et taine liha üle ei küpseks. Seakaelakarbonaad on 14% rasvasisaldusega mõnusalt mahlane läbikasvanud lihatükk. Eestlaste suur lemmik on kaelakarbonaad tänu sellele, et tailiha ja rasv on kenasti tasakaalus ning kõik liharoad õnnestuvad hästi. Sobib ideaalselt grill-lihaks, aga ka ahjupraeks, hautamiseks. Sea abatükk on ebakorrapärane, soodsama hinna ja paraja 10% rasvasisaldusega liha, millest saab väga maitsvat hakkliha, guljašši või šašlõkki. Kondiga abatükk sobib suurepäraselt ka ahjupraeks või supilihaks.

Meie oma Eesti siga

Atria Eesti on suuruselt teine seakasvataja Eestis ja meile kuulub neli seafarmi: Viljandimaal Savikotis, Tartumaal Teedlas, Jõgevamaal Palamusel ja Põlvamaal Savernas. Tänu sellele saame lihatoodetes kasutada oma farmides kasvatatud kodumaist sealiha.


Eestimaist värsket liha igale kokale

Sealihaguljašš

400-grammises pakis on sea mahlasest tagatükist lõigatud paraja suurusega kuubikud. Nii jääb lõikumise vaev ära ja sina võid keskenduda toidu maitsestami-sele. Parimast Eesti sealihast guljašš valmib kiiresti ja just nii, nagu sina soovid! Guljašši on lihtne valmistada nii pliidi peal kui ka ahjus.

Minutipihv seavälisfileest

Eesti farmidest pärit värskest ja kvaliteetsest seavälisfileest on lõigatud õhukesed taised viilud, mis on lisaks parajalt pehmeks kobestatud. Tänu sellele valmistad neist kerge õhtusöögi eriti kiiresti ja vähese vaevaga.

Soolapeekoni lõigud

Kuivsoolatud seaküljeviiludel on ääres mõnus kamarariba. Liha on viilutatud ning soolaga maitsesta-tud, nii et vaja vaid pista ahju või pannile. Soolapeekon on parim ka krõbedate ahjukartulite valmistamiseks. Värske ja kvaliteetne tooraine on pärit Eestimaa farmidest.

Peekonilõigud

Eesti farmidest pärit parimast seaküljelihast peekoniviiludel on ääres tore kamarariba. Viska peekonilõigud lihtsalt pannile ja maitsesta kergelt – mõnus hommiku-, lõuna- või õhtusöök valmib vähese vaevaga. Parim abimees krõbedate ahjukartulite valmistamisel.

Minutipihv seakaelakarbonaadist

Eesti farmidest pärit mahlasest seakaelakarbonaadist on lõigatud õhukesed viilud, mis on seejärel parajalt pehmeks kobestatud. Tänu sellele valmistad neist maitsva õhtusöögi eriti kiiresti ja lihtsalt. Lihtne valmistada nii pliidi peal kui ka ahjus.

Seaprae lõigud

Mahlasest seatagaosast on lõigatud toredad kamaraga praelõigud. Maitsesta täpselt nii, nagu sina eelistad, ning valmista kena õhtusöök või lausa piduroog. Valmib vähese vaevaga nii pliidil kui ka ahjus.

Böfstrooganov veiselihast

Eestimaa farmidest pärit kvaliteetne veiseliha on juba parajateks ribadeks valmis lõigatud. Sul ei ole vaja teha muud kui otsustada, kas lisad seekord böfstrooganovile marineeritud kurki või hoopis kukeseeni. Maitsev õhtusöök valmib kiiresti ja vähese vaevaga!


Ungari mõjutustega sealiha ja köögiviljadega guljašš

Guljašš on ühest küljest hästi tuntud liharoog, kuid tegelikult viivad tema jäljed hoopis Ungarisse ning pisut teistmoodi toidu juurde, kui meil tavapäraselt harjunud ollakse. Guljašš on seal pigem paksu supina serveeritav vürtsikas ja väga maitsev roog, kuhu kindlasti ka paprikat lisatud. Tummises leemes haudunud liha ja köögiviljad moodustavad kokku väga mõnusa koosluse ja nagu hautistele omane, maitseb see eriti hästi veel järgmisel päeval.

Kogus: 4-le

  • 400 g Maks & Mooritsa sealihaguljašši
  • 100 g suitsupeekonit, hakituna
  • 2 sibulat, hakituna
  • 2-3 tl jahvatatud paprika pulbrit (võimalusel kasuta suitsutatud paprikat)
  • 1 sl jahu
  • 100 g tomatipastat
  • 1-2 loorberilehte
  • 1 l puljongit
  • 2 porgandit, tükeldatuna
  • 1 suurem või 2 keskmist paprikat, tükeldatuna
  • 3-4 kartulit, tükeldatuna
  • Soola ja pipart
  • Veidi suhkrut

Kuumuta pannil peekonit, kuni rasv hakkab välja sulama. Lisa pannile sibul ja prae selles rasvas mõned minutid, kuni sibul on klaasjas. Lisa pannile sealihakuubikud ja pruunista igast küljest. Järgmisena lisa pannile paprikapulber, jahu ja tomatipasta. Kuumuta segades läbi ning lisa siis loorber ning kalla peale puljong. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja hauta kaane all vaiksel kuumusel 15-20 minutit. Lisa siis tükeldatud porgand ning paprika, keeda viis minutit ning lisa siis kartul. Keeda, kuni kartul on pehme. Maitsesta soola, pipra ja tibakese suhkruga. Serveerides puista peale peterselli ja juurde võid pakkuda hapukoort.


Ahjukartulid peekoni ja sibulaga

Ahjukartulid koos peekoniga on mõnus vana kooli toit, mis maitseb ka uuemal ajal imehästi. Vahel on hea just taasavastada vanu häid toite ning siis saab jälle imestada, miks need lihtsad ja toimivad kooslused sagedamini meie lauale ei kipu sattuma. Küpsedes peekonist välja sulav rasv aitab ka kartuli ja sibula hästi kokkusobiva maitsega nauditavaks ahjuroaks muuta.

Kogus: 4-le

  • 1 kg kartuleid, koorituna ja sektoriteks lõigatuna
  • 400 g Maks & Mooritsa peekonilõike
  • 2 punast sibulat, sektoritena
  • 4-5 küüslauguküünt, koorituna
  • Õli
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Tõsta kartulid, sibul ja küüslauk ahjuvormi. Nirista peale piisav kogus õli ja maitsesta soola ja pipraga. Sega käte vahel läbi. Maitsesta peekonilõigud soola ja pipraga ning lõika pooleks või kolmeks. Säti kartulite vahele tükeldatud peekonilõigud. Tõsta eelkuumu-tatud ahju 200 kraadi juurde ja küpseta umbkaudu tund aega, kuni kartulid on läbi küpsenud ja kuldpruunid. Serveerides võid peale puistata värskeid hakitud ürte ning juurde paku hapukoort.


Caesari salat krõbeda soolapeekoni ja kirsstomatitega

Caesari salat on paljude lemmikuks ja kuigi originaalvariant koosneb vaid Rooma salatist, krutoonidest ja juustulaastudest, sobib sinna kooslusesse imehästi ka krõbe soolapeekon, mida aitavad oma mahlaka kergusega tasakaalustada kirsstomatid. Väga maitsev kooslus, mis kaob alati laualt esimesena. Kui soovid, võid salatile kastme ise teha, kuid ka poest leiab mitmesuguseid valmiskastmeid.

Kogus: 4-le

  • 1 suurem Rooma salati pea
  • 400 g Maks & Mooritsa soolapeekonit, tükeldatuna
  • 200 g kirsstomateid
  • 200 g krutoone (võid teha need ise või kasutada valmiskrutoone)
  • 100 g parmesani juustu, laastudena

Caesari salati kaste:

  • 3-4 sl majoneesi
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
  • 1 tl Worcesteri kastet
  • 2-4 anšoovisefileed
  • 30 g parmesani juustu, peenelt riivituna
  • 70 ml oliiviõli
  • Soola ja pipart

Tõsta tükeldatud soolapeekon ahjuplaadile ja küpseta 180-200-kraadises ahjus umbkaudu 15 minutit, kuni peekon on krõbe. Tõsta majapidamispaberile, et üleliigne rasv eralduks. Võid peekoni ka pannil krõbedaks praadida.

Kastme valmistamiseks tõsta majonees, sinep, küüslauk, äädikas või sidrunimahl, Worcesteri kaste, anšoovised ja parmesani juust

purustajasse või töötle saumikseriga ühtlaseks. Lisa niristades õli samal ajal töötlemist jätkates, kuni kaste muutub majoneesilaadseks ja ühtlaseks. Tõsta kõrvale.

Kui soovid ise krutoone teha, rebi tahkest saiast parajad tükid, piserda neid oliiviõliga ja rösti ahjus 200 kraadi juures umbes 5 minutit, kuni krutoonide servad hakkavad kergelt kuldseks tõmbuma ja krutoonid on krõbedaks küpsenud. Jahuta.

Rebi Rooma salat parajateks tükkideks ja sega kastmega. Tõsta taldrikule või serveerimisvaagnale. Säti salatile krutoonid, tükeldatud soolapeekon ja poolitatud kirsstomatid. Tõmba kartulikoorimisnoaga juustust salatile õhukesed liistud. Viimistle soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Serveeri kohe.


Seaprae lõigud sinepi, õunte, punase sibula ja salveiga

Õunad, salvei ja punane sibul annavad sealihalõikudele väga maitsva vormistuse. Selline kooslus üllatab maitsega ja plussiks on see, et valmistuskäik on sümpaatselt lihtne. Siin võid mängida erinevate õuntega – hästi sobivad hapukad õunad, aga pannitäis jääb väga maitsev ka magusamate õuntega.

Kogus: 4-le

  • 400 g Maks & Mooritsa seaprae lõike
  • 2 keskmise suurusega õuna, viiludena
  • 2 punast sibulat, viiludena
  • Peotäis salveid
  • 2 sl teralist sinepit
  • 2 dl puljongit
  • Veidi mett
  • Õli praadimiseks
  • Soola ja pipart

Maitsesta seapraetükid soola ja pipraga ning prae siis pannil õli sees mõne minuti jooksul mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta pannilt ära.

Kuumuta pannil veidi õli ja prae siis keskmisel kuumusel õunasektoreid, sibulat ja salveid mõned minutid. Sega kausis puljong sinepi ja meega ning kalla pannile. Tõsta pannile tagasi ka sealiha ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ning hauta siis pannitäit kaane all vaiksel tulel kümmekond minutit või seni, kuni kaste on veidi kokku keenud ja liha pehme.

Serveerides paku juurde meelepäraseid lisandeid.


Veisestrooganoviga pastaroog seentega

Veiselihast koorene seentega strooganov on maitsev kaste, mida võib loomulikult süüa ka kartulitega, aga mis sobib eriti hästi pastaga serveerides. Miks mitte vahelduseks rõõmustada peret mõnusa pastaroaga, mille valmistamine on tänu Maks & Mooritsa eelnevalt tükeldatud strooganovile eriti lihtne.

Kogus: 4-6-le

  • 400 g Maks & Mooritsa böfstrooganovi veiselihast
  • 20 g võid
  • 2 keskmise suurusega sibulat, õhukeste ribadena
  • 2 küüslauguküünt, hakituna
  • 300 g pruune või valgeid šampinjone
  • 3 dl veisepuljongit
  • 2 sl jahu
  • 3 dl köögikoort
  • 400 g tagliatelle pastat
  • Soola ja pipart
  • Värskeid hakitud ürte

Sulata pannil või ja prae sibulat selle sees mõned minutid. Lisa seened ja küüslauk ning hauta ka neid mõned minutid. Tõsta pannilt ära.

Vajadusel puhasta pann, lisa võid ja siis pruunista pannil veiseliha. Sega väike kogus külma puljongit jahuga. Kalla lihale peale ülejäänud puljong, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja hauta vaiksel kuumusel 15-20 minutit. Kalla juurde puljongiga segatud jahu, sega läbi ja lisa pannile ka sibula-seenesegu. Lase keema tõusta, lisa koor ja keeda ca 5 minutit või kuni liha on parajalt pehme. Maitsesta soola ja pipraga.

Vahepeal keeda pasta. Kurna ja sega siis kastmega. Serveeri kohe ja puista peale värskeid hakitud ürte.


Maisipaneeringus seafileest minutipihvid sinepikastmega

Minutipihvid muudavad toiduvalmistamise lihtsaks ja mugavaks, kuna need valmivad – nagu nimigi lubab – vaid mõne minutiga. Loomulikult võib need pihvid lihtsalt pannil õli sees läbi praadida, kuid väga maitsvad jäävad need ka krõbedas maisipaneeringus. Kui tahad eriti hõrku ja mahlast liha, võid pista selle mõneks tunniks näiteks maitsestamata jogurti, keefiri või hapukoore sisse. Hapendatud piimatootes olevad bakterid aitavad liha pehmendada ja tulemus jääb eriti mahlane.

Kogus: 4-le

  • 400 g Maks & Mooritsa minutipihvi seafileest
  • 2 dl maitsestamata maisihelbeid (mitte magusad hommikuhelbed)
  • 50 g parmesani juustu, peenelt riivituna
  • Soola ja pipart
  • Õli, praadimiseks
  • Maitsestamata jogurtit, keefirit või hapukoort, soovi korral

Koorene sinepikaste:

  • 30 g võid
  • 2 sl jahu
  • 2 sl sinepit
  • 2 dl kana- või veisepuljongit
  • 1,5 dl 35%-list koort
  • Soola ja pipart
  • Veidi suhkrut

Maisipaneeringus pihvide jaoks võid (aga ei pea) eelnevalt liha hapendatud piimatootes paar tundi kuni üle öö hoida. Puhasta siis liha majapidamispaberiga. Maitsesta soola ja pipraga. Maisipaneeringu jaoks jahvata maisihelbed köögikombainis või purustajas ja sega siis riivitud juustu ning tibakese soolaga. Püherda liha jahvatatud maisi sees ja prae siis eelkuumutatud pannil keskmisel kuumusel õli sees mõlemalt poolt mõned minutid, kuni paneering on kuldne.

Sinepikastme jaoks sulata pannil või. Lisa pannile jahu ja pruunista see paari minuti jooksul pidevalt segades. Lisa pannile sinep ja sega ka see läbi. Pidevalt segades kalla juurde kana- või veisepuljong ning siis koor. Sega kõik ühtlaseks ja tükkideta kastmeks. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja hauta ilma kaaneta, kuni kaste on kokku keenud ja paksenenud ehk umbes 15-20 minutit. Maitsesta soola, pipra ja tibakese suhkruga. Serveeri koos maisipaneeringus minutipihvide ja meelepäraste lisanditega.


Balsamico-kastmes minutipihvid rooskapsa-bataadisalatiga

Minutipihvid seakaelakarbonaadist on kiire ja mugav lahendus, kuidas õhtu- või ka lõunasöögi mure lahendada. Magushapukas balsamico-kreemiga kaste sobib sellise mahlase pihviga imehästi. Juurde paku aga värvikirevat sooja salatit, mis valmib rooskapsast, bataadist ja kuivatatud jõhvikatest.

Kogus: 4-le

  • 4 Maks & Mooritsa minutipihvi seakaelakarbonaadist
  • Õli praadimiseks
  • Soola ja pipart

Balsamico-kreemi kaste:

  • 3-4 sl balsamico-kreemi
  • 2 sl mett
  • 2-3 sl veisepuljongit
  • 1-2 tl mahedamat sinepit
  • Soola ja pipart
  • Granaatõunaseemneid, soovi korral

Bataadi-rooskapsa salat:

  • 2 keskmise suurusega bataati, koorituna ja tükeldatuna
  • 400 g rooskapsaid, puhastatuna ja poolitatuna
  • Paar peotäit kuivatatud jõhvikaid
  • Veidi võid
  • 2 sl mett
  • 50 ml oliiviõli
  • Sidrunimahla
  • Soola ja pipart

Alusta salati valmistamisest. Selleks tõsta tükeldatud bataat ahjuplaadile. Piserda soola, pipra, oliiviõli ning lusikatäie meega. Sega käte vahel läbi ja tõsta 200 kraadini kuumutatud ahju. Rösti 15-20 minutit, kuni bataat on pehme ja kergelt kuldne. Rooskapsaste valmistamiseks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi ja keeda rooskapsaid mõni minut. Kurna sõelal ja loputa külma vee all. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel võid ja prae rooskapsaid, lõikepind allpool, kuni need on kuldsed. Maitsesta soola ja pipraga. Salatikastmeks sega väikeses kausis oliiviõli, mesi ja veidike sidrunimahla. Säti salatitaldrikule bataat, rooskapsas ja kuivatatud jõhvikad. Kalla peale kaste ja sega läbi.

Balsamico-kastme valmistamiseks tõsta kastrulisse balsamico-kreem, mesi, puljong ja sinep. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel kuumusel pidevalt segades mõni minut, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta kõrvale.

Tõsta liha umbes tund aega enne valmistamist toatemperatuurile. Patsuta liha majapidamispaberiga kuivemaks ja maitsesta soola-pipraga. Kuumuta pann koos õliga korralikult kuumaks ja prae siis liha mõlemalt poolt kuldpruuniks. Pintselda liha balsamico-kastmega ja tõsta siis eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde umbkaudu 5 minutiks. Tõsta ahjust välja ja kalla peale ülejäänud kaste või serveeri kaste liha kõrvale. Võid lihale veel granaatõunaseemneid peale puistata.